
Een (verkeers) veilige stad
Scherpenheuvel-Zichem staat bekend als een veilige stad, zowel op het gebied van criminaliteit als verkeersveiligheid.
Dankzij de inzet van het lokaal bestuur, handhaving en betrokken inwoners, is het een gemeenschap waar de veiligheid van iedereen voorop staat.
Het lage criminaliteitscijfer en de voortdurende inspanningen om het verkeer ordelijk en veilig te houden, dragen bij aan een leefbare omgeving.
Zowel bewoners als bezoekers kunnen zich hier veilig voelen, wat van Scherpenheuvel-Zichem een aangename plek maakt om te wonen en te vertoeven.

Uw veiligheid onze bezorgdheid
Scherpenheuvel-Zichem is een relatief veilige stad.
We investeren dan ook in onze politiezone Demerdal – DSZ waarbij het voorkomen van inbraken en inbraakpreventie één van de prioriteiten is van het Zonaal Veiligheidsplan.
We begrijpen dat het voor de inwoners van Scherpenheuvel-Zichem belangrijk is om snel en efficiënt geholpen te worden door de politie.
Daarom zetten wij ons in om de politiewijkpost in Scherpenheuvel op bepaalde dagen opnieuw toegankelijk te maken voor vrije inloop.
Hierdoor kunnen burgers zonder afspraak langskomen en onmiddellijk geholpen worden door een politieagent.
Uw veiligheid en tevredenheid staan voorop.
We werken eraan om deze dienstverlening terug op punt te stellen.
We waarderen uw geduld en blijven ons inzetten voor een betere en snellere dienstverlening in uw buurt.
Een screening van inbraakgevoelige plaatsen en de inzet van anonieme voertuigen blijven daarbij cruciaal om de pakkans te verhogen.
Sensibiliseren en het uitwerken van preventieve maatregelen moeten helpen onze veiligheid te garanderen.
Dit gebeurt dan ook via alle mogelijke communicatiekanalen van beide steden en ook van de lokale politie.
Het digitale platform voor burgerbetrokkenheid, HOPLR, kan tevens bijdragen om verdachte handelingen te melden en buurtbewoners op de hoogte te stellen.
Het is dus meer dan een buurtgericht communicatiemiddel of tool voor burgerparticipatie.
We stellen dat goede buren volstaan.
De premie voor inbraakpreventie blijft behouden, gepaard met gratis advies qua preventiemaatregelen. “Meer blauw op straat” is de leuze die we uitdragen tot het verhogen van de veiligheid.
Ook het veiligheidsgevoel bij onze inwoners verhoogt op die manier.
We zorgen voor een verhoogde zichtbaarheid van politie in wijken en buurten.
We breiden het aantal wijkagenten uit en maken ze nog beter bekend zodat er meer ‘blauw’ op straat is.
We zetten extra in op drugspreventie, zeker op fuiven en plaatsen waar jongeren samen komen.
Met acties gericht op rijden onder invloed van drank of drugs zorgen we niet alleen voor meer verkeersveiligheid, we pakken meteen ook andere problemen aan die daar vaak aan gelinkt zijn.
​
We geven wie voor overlast zorgt ‘lik-op-stuk’. Wie zich niet gedraagt, krijgt een plaatsverbod.
We zetten meer in op GAS-boetes, zeker voor vandalisme en sluikstorten, zowel financieel als met een alternatieve straf.
​
In samenwerking met Ecowerf plaatsen we camera’s tegen sluikstorten.
We willen een propere stad en zetten camera’s in om sluikstorters te betrappen en te beboeten, in samenwerking met Ecowerf.
We staan reeds ver in het ver-LED-den van ons openbaar verlichtingsnet.
De ambities worden samen met Fluvius scherpgesteld om het net tegen 2028 versneld naar 100% LED op te bouwen.
Het verbruik wordt op die manier sterk verminderd en brandregimes kunnen aangepast worden van doven naar dimmen. BLAUW SZ is voorstander de verlichting te laten branden gedurende de volledige nacht.
De omschakeling naar LED maakt dit mogelijk zonder (grote) financiële consequenties. Bovendien kan er een onderscheid gemaakt worden tussen dimmen op doorgangswegen (tot 50%) of bijvoorbeeld kleinere verkavelingen (tot 30%).
En aan drukke kruispunten of kruispunten met beperkte zichtbaarheid kan de verlichting 100% blijven branden.
We investeren ook in een goed werkend brandweerkorps binnen de Hulpverleningszone Oost-Brabant zowel qua huisvesting en materieel als getalsterkte. Ons vrijwilligerskorps wordt als één van de meest performante korpsen beschouwd en staan in voor onze veiligheid en het algemeen welzijn van onze inwoners.
Verkeersveiligheid blijft een bijzonder aandachtspunt.
Op onze eigen gemeentewegen werden reeds heel wat inspanningen geleverd en verbeteringen doorgevoerd op dat vlak.
In samenwerking met het Agentschap Wegen en Verkeer werden de laatste jaren al enkele gevaarlijke punten weggewerkt.
Wij blijven op die nagel kloppen.
Op dit moment wordt eindelijk de Westelsebaan in Averbode aangepakt.
De rijweg wordt volledig vernieuwd alsook de fietspaden die aanliggend verhoogd worden aangelegd.
De doortocht van Okselaar blijft, ondanks de onderhoudswerken in het begin van de voorbije legislatuur, een bijzonder aandachtspunt waarvoor we bij het Agentschap Wegen en Verkeer zullen blijven druk uitoefenen om dit op de agenda te krijgen.
Het rioleringsdossier van de Oude Baan/Achterheide is verbonden aan de herinrichting van de Turnhoutsebaan. Samen met buurgemeente Tessenderlo-Ham nemen we een trekkende rol op in dit dossier.
Ook zachte verbindingswegen moeten het voor de zwakke weggebruiker wandel- en fietsvriendelijker maken.
De uitwerking van het trage wegennetwerk, aangevuld met het realiseren van de fietsroutenetwerken, route2school en de directe schoolomgevingen moeten een veilig traject kunnen aanbieden.
De realisatie van een fietspad langs de N165 met name langs de Averboodsebaan/Abdijstraat is een correct voorbeeld om meer veiligheid in het verkeer te garanderen.
We blijven ijveren voor een fietssnelweg tussen Zichem en Aarschot, nieuwe fietspaden langs de N127 (Turnhoutsebaan) en fietspaden langsheen de Nieuwstraat.
We starten begin volgende legislatuur met de opmaak van een fietsbeleidsplan waarin op basis van participatiemomenten de pijnpunten nog beter in kaart worden gebracht.
Daarbij maken we een onderscheid tussen de rijdende en de stilstaande fiets, en worden er actiepunten geformuleerd die we stapsgewijs en naar gelang de prioritering zullen aanpakken.
Een belangrijk aandachtspunt in het fietsbeleidsplan zal het voorzien zijn van voldoende lokale fietsenparkings, zowel in de dorpskernen als naast knooppunten van het openbaar vervoer.
We investeren in nieuwe overdekte en afsluitbare fietsenstallingen, ook in de deelgemeenten, die aangepast zijn aan hedendaags fietsgebruik en voorzien zijn van een veiligheidssysteem en laadpunten.
Op die manier werken we verder aan een verbetering, uitbreiding en modernisering van onze fietsinfrastructuur en zorgen we er voor dat iedere inwoner er op een veilige, leuke en betrouwbare manier gebruik kan van maken.
De opmaak van fietsroutekaarten zal daarbij een heel handige tool zijn.
​
De fietspaden die gelegen zijn op het bovenlokaal functioneel fietsnetwerk zijn, zeker nadat de werken aan de Westelsebaan afgerond zullen zijn, in goede staat.
Er zijn echter heel wat belangrijke fietsverbindingen die niet gelegen zijn op het bovenlokaal functioneel fietsnetwerk, denk daarbij bijvoorbeeld aan de fietspaden op de Reppelsebaan.
Indien er geen rioleringswerken vereist zijn, willen we budgetten vrijmaken om deze via het onderhoudsdossier te vernieuwen.
Als er gescheiden riolering wordt aangelegd zullen we uiteraard ook van de gelegenheid gebruik maken om de fietspaden te vernieuwen of aan te leggen waar mogelijk.
Het spreekt voor zich dat tijdens de opmaak van het fietsbeleidsplan deze zaken uitvoerig naar voren zullen komen.
​
Prioritair werden alle schoolomgevingen in deze legislatuur aangepakt.
De combinatie van fietsstraten met een aantal verkeersremmende maatregelen werd goed onthaald.
​
We merken evenwel dat ook een gedragswijziging nodig is bij automobilisten om het resultaat ervan te optimaliseren.
Communicatie en sensibilisering blijven belangrijke aandachtspunten waarop volgende legislatuur opnieuw sterk op zal worden ingezet.
​
Het doorgaand zwaar verkeer in onze centra dient te worden aangepakt.
Een plan wordt momenteel uitgerold – we zijn in gesprek met onze buurgemeentes over de nodige signalisatie – en kan voorjaar 2025 worden geïmplementeerd.
Dit zal de veiligheid in pakweg Scherpenheuvel, Zichem en Averbode centrum sterk verhogen.
​
Ook het verbinden van de dorpskernen via het openbaar vervoer moet bijdragen tot een meer verkeersveilige situatie op ons grondgebied en verduurzaamt op die manier ook onze mobiliteit.
​
De Houwaartstraat, een belangrijke verbindingsweg, verdient ook de nodige aandacht en maatregelen voor een optimale verkeerssituatie.
Vooruitlopend op de afschaffing van het beurtelings parkeren zal een herinrichting aan de orde zijn.
​
Zo zal trouwens bij elke nieuwe straat of herinrichting van een straat de weg zo worden ingericht dat deze is aangepast aan de snelheid die we verwachten.
Dat laat op termijn toe om een flitsbeleid te voeren dat niet gericht is op boetes, maar wel op verkeersveiligheid, en dit in samenspraak met de buurt.