
Stedelijke infrastructuur of werkende stad
​Bij BlauwSZ geloven we dat een goed functionerende infrastructuur de ruggengraat is van een bloeiende gemeenschap. Of het nu gaat om vlot verkeer, veilige wegen, of toegankelijke publieke- en sportieve voorzieningen wij zetten ons in voor duurzame en slimme oplossingen die de levenskwaliteit van onze inwoners verbeteren. Samen bouwen we aan een sterk fundament voor de toekomst, waar efficiëntie, bereikbaarheid en innovatie centraal staan.

Administratie
De integratie van stad en OCMW werd bewerkstelligd.
Alle diensten die rechtstreeks met onze burgers in contact komen worden gecentraliseerd in het stadhuis, waar iedereen welkom is.
We zorgen voor een breed onthaal en hebben oog voor toegankelijkheid en laagdrempeligheid.
Op lange termijn wordt gestreefd naar een nieuw administratief centrum op de site Ten Heuvel (site stadhuis en parking) en wordt de zevenhoek (stadsplan) ook hier bestendigd en verdicht.
Ook een ondergrondse openbare parking zal worden gerealiseerd.
​
Bijkomend wordt onderzocht of ook een nieuwe politiewijkpost kan gerealiseerd worden waardoor alle dienstverlening gecentraliseerd wordt op één site.
Er zal daartoe een stadspleintje gecreëerd worden waar een oase van groen, het kloppende hart van Scherpenheuvel-Zichem, de nodige rust geeft.
​
Alle vrijetijdsdiensten waaronder jeugd, sport, cultuur, gc den egger, erfgoed, toerisme, welzijn, senioren, … werden samengebracht op de site sporthal Scherpenheuvel en gc den egger.
Het verbetert de contacten met inwoners en verenigingen, zorgt voor synergieën tussen de verschillende diensten, optimaliseert de communicatie, … kortom één centraal aanspreekpunt.
​
De milieuvergunning van de huidige site van het stadsmagazijn in de Prins Alexanderstraat verloopt.
Er werd naarstig op zoek gegaan naar een nieuwe locatie die voldoet aan nieuwe normen en ons voldoende ruimte bezorgt om alle taakstellingen in onder te brengen.
Een nieuwe locatie werd gevonden in de Weg Messelbroek.
We zijn bezig om de omgeving, hallen en administratieve ruimten vorm te geven.
In fases zal de verhuis van onze technische uitvoeringsdienst gerealiseerd worden.
De nodige budgetten werden (gedeeltelijk) voorzien.
We bekijken de mogelijkheid om het gebouw verder te verduurzamen en om ook hier een aangename, professionele en voldoende ruime werkplaats te creëren voor het stadspersoneel.
Infrastructuur vrije tijd en recreatie
Onder de noemer vrijetijd en recreatie organiseren we het verenigingsleven maar bieden we ook heel wat cultuurbeleving en vormingen aan die het welzijn van onze inwoners garanderen.
Degelijke infrastructuur vormt ook hier de sleutel om dit aanbod kwantitatief en kwalitatief aan te bieden.
Jeugd en jeugdwerkingen zijn onze toekomst!
We investeren dan ook graag in onze jeugd opdat zij avontuurlijk kunnen opgroeien, vaardigheden kunnen opdoen, hobby’s kunnen ontdekken en sociale contacten kunnen leggen.
Onze stad is beperkt eigenaar van gronden en faciliteiten die ruimtelijk extra in aanmerking kunnen komen voor vrijetijds- en recreatiemogelijkheden.
​
Gebouwen en terreinen stellen we in de toekomst ter beschikking i.f.v. het uitgewerkte speelweefselplan. Terreinen worden waar mogelijk extra aangekocht om specifieke werkingen te ondersteunen of worden bestendigd in hun functie via Ruimtelijke Uitvoeringsplannen. Ook wordt bekeken welke opportuniteiten het nieuwe kerkenbeleidsplan kan bieden.
Jeugdinfrastructuur
In het verleden werden bv. oude schoolgebouwen ter beschikking gesteld om jeugdbewegingen een onderkomen te geven of stond de parochie hiervoor in.
Het landschap is danig veranderd daar kerkelijke overheden veelal gebouwen afstoten en hierdoor verenigingen op zoek moeten gaan naar een nieuw onderkomen.
We kennen voorbeelden in Averbode en Scherpenheuvel.
​
KSA Scherpenheuvel zocht een nieuw onderkomen en heeft uiteindelijk een nieuwe stek aan de oude jongensschool in Schoonderbuken gevonden i.s.m. ons lokaal bestuur.
Weliswaar een tijdelijke oplossing daar zij liever op het grondgebied van Scherpenheuvel huizen.
​
De lokalen van Chiro Testelt zijn aftands en bieden op termijn geen zekerheid meer voor een optimale werking.
Een verhuis naar de voormalige voetbalsite Nieuwstraat of Hoevekerk Testelt wordt bekeken.
De vernieuwing van de toiletten van Chiro Okselaar zal ook aan bod komen.
​
In het kader van huisvestingsproblematieken die de werking van verenigingen belemmeren doet BLAUW SZ volgend voorstel: het bouwfonds wordt omgevormd tot een financieringskanaal waarbij max. 350.000,00 € aan middelen per project kan geput worden.
Jaarlijks kan 12.500,00 € bekomen worden voor renovatie- en innovatiewerken die het patrimonium verder verduurzamen.
De rest van de middelen komt van de verenigingen zelf via crowdfunding of andere acties. Eventueel kunnen ook Vlaamse of Europese subsidies bekomen worden.
Deze regeling geldt voor alle jeugdwerkingen.
Sportinfrastructuur
De voorbije legislatuur werden heel wat gelden gebruikt voor het renoveren, vernieuwen en verduurzamen van het sportpatrimonium waaronder onze sporthallen, gevechtssportzaal en turnzaal.
Een aantal projecten staan nog op stapel en worden nog dit jaar uitgevoerd.
​
De legislatuur werd ook gekenmerkt door een wervelwind doorheen het voetballandschap en dan vooral die in competitie.
Er zijn werkingen gestopt; fusies werden bewerkstelligd.
Slechts twee sterke werkingen blijven over. De vraag is groter dan het aanbod en dat vraagt om oplossingen.
​
Kunstgrasvelden i.f.v. de jeugdwerkingen van beide clubs moeten soelaas bieden en hun werking optimaliseren.
We willen dan ook gefaseerd en onder voorwaarden kunstgrasvelden voorzien op de site van Okselaar (jeugdwerking FC ATO) en site SNA Keiberg indien de nodige gronden kunnen verworven worden of indien er voor voldoende lange tijd een zakelijk recht kan worden gevestigd.
Bijkomend worden andere noden in kaart gebracht en zal in samenspraak met de clubs een realistische fasering worden opgemaakt.
​
Er worden verder nog outdoor sportmogelijkheden voorzien in het nieuwe StadSZpark dat ook in volgende legislatuur verder gerealiseerd wordt.
Het skateterrein vormt daarbij het belangrijkste schakelpunt.
Culturele infrastructuur
We mogen terecht fier zijn op de culturele zalen die we ter beschikking stellen aan onze inwoners, verenigingen en ondernemers.
Een dienstverlening die nodig is maar ook druk legt op de werking en financiën van onze stad. Nergens vind je een dergelijk aanbod.
​
Den egger is de culturele parel van Scherpenheuvel-Zichem, het Hageland en ver daarbuiten met een kwalitatieve programmatie en vormingen met een sociaal versterkend karakter.
Eerdaags vieren we 20 jaar den egger (2026) en dit vraagt dan ook de nodige investeringen om deze infrastructuur in een snel veranderende technologische wereld conform aan te bieden.
De oververhitting van zowel rode als blauwe zaal (incl. de burelen) wordt aangepakt. Er wordt werk gemaakt van een haalbaarheidsstudie voor de integratie van een collectieve geothermische installatie met een koelings- en verwarmingssysteem o.b.v. duurzame bodemenergie.
Dit wordt tevens bewerkstelligd voor de naburige gebouwen sporthal en BKO/academie te Scherpenheuvel (site egger).
De uitvoering van deze werken is voorzien in 2025.
​
We investeren ook in het vernieuwen van de cafetaria van sporthal Scherpenheuvel. Een ontmoetingsruimte voor vele (sport)verenigingen die wordt uitgebaat o.b.v. een concessieovereenkomst.
Deze ruimte is sterk verouderd en vraagt om veranderingen naar hedendaags comfort en uitstraling.
Een architect werd in de huidige legislatuur reeds aangesteld om een plan uit te werken. Het betreft de laatste fase in de renovatiewerken van deze sportinfrastructuur.
Ook in de sporthal van Averbode worden nog werken uitgevoerd aan de daken, worden de hanggordijnen vervangen (zaal) en worden voor beide sporthallen nieuwe score- en informatieborden voorzien.
​
Ook de bibliotheek van Averbode en de oude jongensschool te Schoonderbuken zijn toe aan een buitengewoon onderhoud met aandacht voor problemen zoals oververhitting en verdere verduurzaming.
Er wordt bv. nagegaan welke daken in aanmerking komen voor zonne-energie.
Ook ons onroerend erfgoed wordt geëvalueerd en indien nodig worden de nodige renovatiewerken uitgevoerd, al dan niet met subsidies.
​
Uiteraard blijft de open ruimte ook partner in het aanbieden van speel- en sportfaciliteiten zoals die zijn voorzien in het speelbos te Averbode, het fiets- en wandelroutenetwerk over het ganse grondgebied, trage wegen en het toekomstige stadSZpark.
Het speelweefselplan is daarbij een belangrijk beleidsdocument dat de komende legislatuur zal gehanteerd worden.
Onderhoud van wegen, fiets- en voetpaden
Er werd de afgelopen jaren sterk geïnvesteerd in het openbaar domein gelet op de vele openbare werken die werden bewerkstelligd t.b.v. veilige en goed onderhouden wegeninfrastructuur.
​
Het buitengewoon onderhoudsprogramma zal ook de komende legislatuur een jaarlijks gegeven blijven.
Het omvat herstellingen van beton- en asfaltwegen, fiets- en voetpaden, boordstenen, klinkerverhardingen, wegmarkeringen enz.
Het voordeel van dergelijk programma is dat we op korte termijn grote en voelbare aanpassingen kunnen doorvoeren; verspreid over het ganse grondgebied. In eerste instantie werden de belangrijkste verbindingswegen aangepakt.
In een volgende legislatuur zullen ook kleinere wegen aan bod komen.
Enkele straten die nu reeds op het programma staan zijn het fijnfrezen van de Tiensestraat en het vernieuwen van de asfaltverharding op Dijk.
​
Langdurige periodes van regen maken dat onze onverharde wegen het zwaar te verduren krijgen.
Deze legislatuur werd voor de eerste keer ingezet op het onderhoud van onverharde wegen door een externe aannemer.
Ook daar zal komende legislatuur extra op worden ingezet.
Groenonderhoud
Op orde en netheid zetten we extra in met onze groendienst.
We beschikken echter over 220 km aan wegeninfrastructuur en ook de begraafplaatsen (8) vragen veel aandacht gezien geen pesticiden meer gebruikt mogen worden.
We blijven onze groendienst dan ook verder ondersteunen door middel van enkele bijkomende, gerichte maatregelen die ervoor zorgen dat ons openbaar domein een nette en verzorgde indruk zal maken.
Zo zullen we nog meer inzetten op het ondersteunen van onze eigen groendienst door middel van lokale sociaaleconomische partners.
Omwille van steeds strenger wordende wetgeving op het vlak van o.a. waterhuishouding, zal er in de nabije toekomst alleen maar meer groeninfrastructuur bij komen.
Dat vraagt extra handen die we zullen voorzien.
​
Onze begraafplaatsen verdienen bijzondere aandacht, zeker ook de oorlogsgraven, en vragen momenteel zeer veel inspanningen om ze het ganse jaar door piekfijn in orde te houden.
Door de begraafplaatsen aan te passen met meer groen en minder verharding, vergemakkelijken we het onderhoud ervan.
De gerichte hervormingen moeten ervoor zorgen dat onze begraafplaatsen het volledige kalenderjaar lang te onderhouden zijn zoals onze dierbare overledenen dat verdienen.
We maken onze begraafplaatsen bovendien rolstoelvriendelijk en willen er zo voor zorgen dat onze kerkhoven beter toegankelijk worden voor iedereen.
Openbare netheid en aantrekkelijkheid
We maken de stad en de deelgemeenten een heel jaar door mooi, proper en aantrekkelijk en leveren bijzondere inspanningen met kerst en in de zomer voor de feestelijkheden.
​
We zorgen voor meer zitbanken in de stad en de deelgemeenten.
We dringen bij de Vlaamse Waterweg aan om ook naast de Demer meer zitbanken en waar mogelijk verlichting te voorzien.
De huidige banken worden beter onderhouden en opgeknapt.
​
We blijven investeren in kwaliteitsvolle Street Art en breiden dit uit naar de deelgemeenten.
Ook Tour Elentrik willen we om de twee jaar organiseren om de huidige, vaak lelijke, elektriciteitskasten in een nieuw jasje te stoppen.
​
We plaatsen glasbakken waar mogelijk onder de grond. We gaan verloedering tegen en zorgen voor nette straten en een mooie, kwaliteitsvolle aankleding, ook in de deelgemeenten.
​
We voorzien meer groen en meer water op kleine pleintjes of in woonwijken waar nu te veel verharding ligt. Ook gratis drinkwaterpunten in openbare ruimte willen we bewerkstelligen.
Waterbeheersing
Waterbeheersing heeft de afgelopen jaren sterk aan belang gewonnen.
Het gaat in wezen niet enkel meer over overstromingen en wateroverlast.
Heden moeten we de grondwatertafel aanvullen d.m.v. infiltratie en buffering, stimuleren we hergebruik van water, gaan we hittestress tegen op zomerse dagen, moeten we instaan voor een gescheiden rioleringsnetwerk om de waterkwaliteit van onze waterlopen te verbeteren en optimaliseren we de werking van onze waterzuiveringsstations (…).
Het droogte- en hemelwaterplan dat werd opgemaakt zal de komende decennia op dat vlak een belangrijk beleidsinstrument zijn.
​
Een slimme afweging bij de keuze van verharding zal voortaan gemaakt worden bij de inrichting van het openbaar domein, waarbij ook toegankelijkheid een bepalende factor inhoudt.
De komende jaren willen we dan ook heel wat ‘onthardingsdossiers’ aanpakken, waarbij we maximaal gebruik willen maken van Vlaamse en provinciale subsidies.
​
Extra inzetten op vergroening is ook duidelijk een streefdoel om de lucht- en waterkwaliteit te verbeteren en te zorgen voor een aangename leefomgeving waarbij ‘ontmoeten’ centraal zal staan.
Riolering
Bij rioleringsprojecten zal maximaal worden ingezet op bovengrondse infiltratie van hemelwater d.m.v. groenbermen, plantsoenen, wadi’s, een grachtenstelstel of bufferbekkens.
Ook bij het buitengewoon onderhoud van wegen, fiets- en voetpaden wordt gezocht naar quick wins op vlak van infiltratie.
Rioleringsprojecten zorgen ervoor dat het afvalwater niet langer in plaatselijke grachten terecht komt, maar dit afgeleid wordt naar de dichtstbijzijnde rioolwaterzuiveringsinstallatie.
Ook gescheiden riolering blijft een aandachtspunt.
Een belangrijk dossier dat we willen brengen is de aanleg van een gescheiden riolering in de Ernest Claesstraat van aan de noordzijde van het station tot aan de tweede Demerarm.
Dit moet ervoor zorgen dat er geen afvalwater rechtstreeks in het natuurgebied terecht komt, dan wel in de waterzuiveringsinstallatie van Zichem.
Ook zal hierdoor het rioolstelsel van Okselaar en Averbode sneller ontlast worden waardoor inwoners heel wat minder afwateringsproblemen zullen ondervinden.
Het dossier houdt een volledige heraanleg van wegenis en voetpaden in.
Omwille van de toekomstige rioleringsdossiers zal er op termijn heel wat afvalwater toekomen op het waterzuiveringsstation in Zichem.
Een capaciteitsverhoging voor de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Zichem dringt zich op.
De nodige gesprekken worden met Aquafin gevoerd.
Grachten
Onderhoud van (baan)grachten zal de komende jaren sterk aan belang moeten winnen.
Daar waar gescheiden riolering wordt aangelegd, zal het regenwater meer en meer moeten worden afgeleid naar plaatselijke grachten.
Het onderhoud van de grachten zal een zeer belangrijk onderdeel gaan worden in de strijd tegen lokale wateroverlast.
​
Komende legislatuur zal dan ook worden ingezet op de opmaak van een grachtenplan. In dat plan worden grachten van algemeen belang aangeduid en vastgelegd, en wordt o.a. bepaald hoe en met welke frequentie de desbetreffende grachten zullen moeten worden geruimd.
Om het onderhoud van deze grachten mogelijk te maken zullen er middelen worden vrijgemaakt om het manueel ruimen van grachten mogelijk te maken via sociale tewerkstelling (zoals bij ondersteuning van de groendienst) in uitbreiding op de jaarlijkse ruiming door jobstudenten, en om de baangrachten machinaal te laten ruimen.
Nutsvoorzieningen
In samenspraak met de nutsmaatschappijen zetten we in op de uitrol van een performante waterleiding, een goed, snel en betrouwbaar distributienetwerk en een elektriciteitsnetwerk dat klaar is voor de toekomst.
Bij elk wegenis- en rioleringsdossier wordt er met de bevoegde instanties bekeken of een vernieuwing of uitbreiding van hun netwerk nodig is.
De nutsmaatschappijen worden verplicht om optimaal samen te werken zodat hinder en uitvoeringstermijnen tot een minimum worden gereduceerd.
​
We staan reeds ver in het ver-LED-den van ons openbaar verlichtingsnet.
De ambities worden samen met Iverlek scherp gesteld om het net tegen 2028 naar 100% LED te hebben omgebouwd.
Het verbruik wordt op die manier sterk verminderd en kunnen brandregimes aangepast worden van doven naar dimmen.
BLAUW SZ is voorstander de verlichting te laten branden gedurende de volledige nacht.
De omschakeling naar LED maakt dit mogelijk zonder (grote) financiële consequenties.
StadSZpark
We realiseren het plan dat door experten van Omgeving werd opgesteld en zetten in eerste instantie in op de realisatie van het nieuwe skatepark t.b.v. onze sportieve jeugd.
Een verdere invulling wordt gegeven door een speeltuin met waterpartijen, nieuwe outdoor sportmogelijkheden en zachte recreatie.
Speelweefselplan
Dit plan werd opgesteld daar onze stad meer jonge gezinnen wil behouden en aantrekken en werk wil maken van een kind- en jeugdvriendelijk beleid.
Binnen het openbaar domein willen we meer kwalitatieve en groene speelruimten creëren.
Dit wordt gefaseerd aangepakt en voorzien reeds nieuwe faciliteiten in Averbode (’t Zandkot), Schoonderbuken (voormalig voetbalterrein), De Keyt (voormalig voetbalveld) en Scherpenheuvel (StadSZpark).
We hebben de intentie een coherent ‘kindspeelweefsel’ uit te bouwen waarbij kinderen en jongeren zich autonoom kunnen bewegen.