top of page

Een duurzame stad

Duurzaamheid vormt de hoeksteen van ons beleid voor een toekomstbestendig Scherpenheuvel-Zichem.

Onze ambitie reikt verder dan het beschermen van het milieu; we streven naar een duurzame stad waarin iedereen de voordelen van een schonere, groenere leefomgeving ervaart.

Door slim in te spelen op energie, mobiliteit en stadsontwikkeling willen we onze CO2-uitstoot drastisch verminderen, energiearmoede tegengaan, en een rechtvaardige transitie mogelijk maken.

Samen met onze inwoners bouwen we aan een stad die niet alleen veerkrachtig is, maar ook klaar is voor de uitdagingen van morgen.

Elektrische autolader

Duurzaamheid als leidraad voor de toekomst van Scherpenheuvel-Zichem

Duurzaamheid is sinds deze legislatuur een nieuwe, aparte bevoegdheid, maar het idee gaat veel verder dan enkel milieubeheer en het spaarzaam omgaan met natuurlijke hulpbronnen. In alle beleidsdomeinen wordt duurzaamheid verankerd: van het verduurzamen van gemeentelijke gebouwen en infrastructuur, tot het implementeren van circulaire economieprincipes in het aankoopbeleid en het streven naar afvalpreventie en -reductie.

Hierbij ligt een sterke focus op bewustmaking en educatie van onze inwoners.

​

Tijdens de Week van de Duurzaamheid zetten we niet alleen onze initiatieven in de verf, maar vieren we ook lokale duurzaamheidshelden die dagelijks het verschil maken.

We hebben reeds een stevige basis gelegd met initiatieven zoals het Lokaal Energie- en Klimaatactieplan (LEKP), het SECAP (sustainable energy and climate action plan), en het water- en droogteplan.

Deze plannen vormen de leidraad voor een efficiënte CO2-reductie van 40% tegen 2030 en de uiteindelijke transitie naar een klimaatneutrale en klimaatbestendige stad tegen 2050.

​

Dit vergt ingrijpende en snelle veranderingen op het vlak van energievoorziening, landgebruik, mobiliteit en stedelijk beleid. Scherpenheuvel-Zichem wil hierin een pionier zijn, door nieuwe technologieën en innovatieve oplossingen in te zetten.

Denk hierbij aan de uitrol van hernieuwbare energieprojecten zoals zonne- en windenergie, en de versterking van het elektriciteitsnet voor een efficiënt gebruik van energie.

​

Daarnaast zetten we in op slimme stedelijke ontwikkelingen.

Slimme straatverlichting die energie bespaart, slimme watermanagementsystemen die ons beschermen tegen droogte en overstromingen, en groene daken die voor natuurlijke verkoeling zorgen, zijn enkele voorbeelden.

Zo werken we stap voor stap aan een veerkrachtige stad die haar impact op het klimaat minimaliseert, en tegelijk klaar is om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen.

​

Een rechtvaardige transitie betekent ook het ondersteunen van onze meest kwetsbare inwoners.

We willen ervoor zorgen dat niemand wordt achtergelaten in de strijd tegen energiearmoede.

Het isoleren van woningen, investeren in energie-efficiënte verwarmingssystemen, en het toegankelijk maken van duurzame energie voor iedereen staan hierbij centraal.

​

Om deze ambitie waar te maken, moeten we het tempo van renovaties en verbeteringen drastisch opschroeven.

Met gezamenlijke inspanningen van zowel het lokale bestuur als haar inwoners kunnen we een groenere, gezondere en toekomstbestendige stad creëren.

​

  • 40% CO2-reductie tegen 2030

  • Klimaatneutraal tegen 2050

  • Klimaatbestendig tegen 2050

  • Focus op energiearmoede en rechtvaardige transitie

bottom of page